Limburgiabier

Weert heeft van 1918 tot 1921 een brouwerij gekend onder de naam Stoombier Brouwerij Limburgia. Deze Brouwerij was gevestigd op de locatie waar nu Café de Brouwer zit (is meteen de naam van het café verklaard).

Locatie Brouwerij Limburgia (Huidig café de Brouwer)

is niet bekend wanneer bierbrouwerij De Ster precies is opgericht, maar in 1873 verkocht Adriaan Moors bier in de Hoogstraat in Weert. Het is ook niet bekend wanneer de brouwerij in handen kwam van Hub Colen en Constant Janssens. De firma Colen en Cie., waarin Andre Loix inmiddels de plaats had ingenomen van de in 1889 overleden Hub Colen, verhuisde in 1894 de activiteiten van De Ster naar de Oelemarkt. Het pand in de Hoogstraat werd verkocht aan Joannes Neijnens, die er een eigen brouwerij in vestigde. Constant Janssens stond in 1909 aan de wieg van de Wertha brouwerij. Bierbrouwerij De Ster werd in 1910 verkocht aan Pieter Derix. Na de Eerste Wereldoorlog moderniseerde hij de brouwerij en hernoemde haar tot Stoombierbrouwerij Limburgia. In 1921 ging het bedrijf failliet en aanvaarde Pieter Derix het agentschap van de Zuid Hollandse  bierbrouwerij uit Den Haag.

Artikelen in het Kanton van Weert

 

In 1927 wordt de brouwerij een vestiging van de Zuid-Hollandse Brouwerij, kortweg Z.H.B. Eind van dat jaar wenst Derix zijn clientèle in het ‘Kanton Weert’ een zalig nieuwjaar, niet als bierbrouwer, maar als vertegenwoordiger van de Z.H.B. Of de Z.H.B. nog daadwerkelijk gebruik gemaakt heeft van de bestaande apparatuur om te brouwen is twijfelachtig. Het ziet er dan ook naar uit dat in 1922 het bier brouwen op deze plek stopt. Peters zoon G.J. Derix zet nadien nog het agentschap van de Z.H.B voort.
In de jaren 30 kende Weert ook een Café Zaal Limburgia in de Beekstraat. Zaal Limburgia was gevestigd op de huidige locatie van bioscoop de Gotcha.

Café Zaal Limburgia in de Beekstraat

Stoombierbrouwerij

Een stoombierbrouwerij maakt gebruik van stoom bij het brouwproces. Stoombieren worden gebrouwen met ondergisting (Lagerbieren). Deze methode wordt nog steeds gebruik voor pilsners, oud bruin, bockbieren en alcoholvrije bieren. Ons Limburgia bier heeft overigens deze methode niet gebruikt maar in de toekomst zouden we ook een bockbier kunnen maken.

Bronnen: